După ce cheltui o mică avere pe jucăriile și cadourile celui mic, rămâi puțin frustrat când constați că micuțul se joacă mai mult cu cutia de carton în care a venit cadoul decât cu jucăria în sine. De ce se întâmplă asta? Pentru că mintea copilului tău este programată să învețe, să descopere, să creeze și să exploreze. Cu cât o jucărie este mai pasivă, cu atât joaca va fi mai activă. Acesta este principiul după care funcționează jucăriile cu final deschis. Află totul despre jucăriile cu adevărat educative din acest articol marca Kidiko!  

jucarii cu final deschis


Ce sunt jucăriile cu final deschis?

Scopul final al unui puzzle este să recreezi imaginea dată. După ce ai îndeplinit această misiune, jocul e terminat. Dacă vrei să îl joci din nou, va trebui să refaci aceeași imagine. Și tot așa. Acesta este un exemplu de joc cu final închis.

În schimb, un joc cu final deschis va avea întotdeauna alt scop, alte metode de joc, altă finalitate. De fiecare dată când se va juca, copilul tău va trece printr-o nouă experiență, diferită de cele dinainte, va învăța lucruri mereu noi și nu se va plictisi niciodată. 

De exemplu, un set de cuburi poate fi folosit pentru a construi un avion, o casă, o masă cu scaune, un robot sau un gândac, o armată de luptători și un castel, o familie de păpuși care dansează sau o micro-galaxie. Posibilitățile sunt infinite. Nu există reguli, iar imaginația poate să își ia zborul în ce direcție vrea. Practic, o jucărie deschisă creează 10% din joc, în timp ce imaginația copilului creează 90%. 

Acum înțelegi mai bine exemplul de mai sus. Copilul tău este plictisit și supra-stimulat de jucăriile clasice, cu final închis. Indiferent ce i-ai oferit cadou, o mașină sau poate un avion de jucărie, tot ce poate face cu ele este să meargă prin casă, prefăcându-se că are o mașină sau un avion. Atât. În schimb, cutia în care a venit cadoul ambalat poate fi casă pentru roboți, pat pentru ursuleț, material de bază pentru un viitor castel, exact ce îi lipsea pentru a face o bărcuță plutitoare și așa mai departe. Mintea lui este dornică să creeze. Desigur, aceasta este o metaforă, dar exact așa funcționează tipurile de jucării cu final deschis, prin comparație cu jucăriile clasice. 

jucarii cu final deschis 

Jucării educative cu adevărat

Jucăriile cu final deschis sunt cele care oferă cele mai multe beneficii copilului tău pe termen lung. În același timp, te ajută și pe tine. Cum? Iată:

  • Lasă copiilor spațiu pentru creativitate și imaginație;
  • Creează un spațiu sigur de joacă, fără frica de a greși; știm că frica este una dintre barierele învățării, așa că libertatea oferită de o jucărie cu final deschis îl lasă pe cel mic să învețe și să exploreze fără teama de a greși, atât de comună în jocurile clasice;
  • Copilul nu se va plictisi de jucăriile cu final deschis așa cum se plictisește de jucăriile clasice, întrucât mereu poate juca ceva nou, poate crea altceva, poate să descopere lucruri cu totul și cu totul noi față de data trecută;
  • Orice copil va fi fericit cu 3 sau 5 tipuri de jucării educative cu final deschis, însă oricâte jucării clasice ar avea, tot plictisit va fi. Ce înseamnă acest lucru? Investiții inteligente din partea ta, mai puține lucruri de strâns de prin casă și, desigur, un mediu mai curat și mai protejat pentru viitorul copiilor noștri. 

  jucarii cu final deschis

Cum obișnuiești copilul cu jucăriile cu final deschis?

Dacă nu e receptiv din prima la jucăriile cu final deschis, poți încerca să te joci tu cu el la început, să îi arăți în câte moduri se poate juca cu aceeași jucărie.

De asemenea, este întotdeauna util să îi limitezi timpul petrecut la televizor sau la calculator. În loc să fie spectator pasiv, învață-l cum să fie regizor și actor în propria sa poveste construită cu o jucărie cu final deschis. 

În momentul în care copilul va descoperi posibilitățile infinite de joacă oferite de o jucărie cu adevărat educativă, îți promitem că nu va mai vrea vreun alt fel de jucărie!

Noi, echipa Kidiko, suntem dedicați 100% copiilor, sănătății lor și dezvoltării optime din punct de vedere cognitiv și emoțional. De aceea, îți punem la dispoziție jucării calitative și educative, potrivite pentru fiecare stadiu prin care trece copilul tău. Toate jucăriile noastre îndeplinesc cele mai înalte standarde europene de siguranță și cal

Cauta in blog
Categorii