Copiii și cititul - un subiect delicat? Nu, dacă aplici metodele corecte! Imaginația copiilor nu are limite, iar acest lucru trebuie păstrat valabil pe o perioadă cât mai îndelungată de timp. Majoritatea părinților vin de la muncă obosiți și nu au energie să asculte sau să promoveze fabulațiile celor mici. Din acest motiv, copiii își pierd prea devreme pofta de aventură. Neaprecierea părinților îi inhibă. Deși noi înțelegem faptul că munca este obositoare și stresantă, cel mic nu are cum să înțeleagă acest lucru. Din acest motiv, dacă vă doriți ca puiul vostru să continue să rămână curios și să își dorească să cunoască cât mai multe lucruri, va trebui să vă faceți puțin timp să susțineți această sete de cunoaștere.

Acest lucru poate fi realizat prin citit. Deși în cele din urmă cel mic va crește, se va maturiza și va uita de cărțile copilăriei sale, ne dorim să vă amintim un lucru: fiecare dintre noi își amintește o poveste sau o carte care i-a marcat copilăria, într-un mod plăcut. De ce să nu oferim acest lucru și copiilor noștri? Fie că celui mic îi place sau nu să citească, orice părinte trebuie să stimuleze această activitate. Există câțiva pași foarte simpli pe care trebuie să îi urmați, ca să îl faceți pe cel mic să își dorească să citească.

Optați pentru cărți pentru copii care să îl captiveze

În primul rând, nu puneți cărți grele pe umerii copiilor. Oferiți-i celui mic cărți pentru copii pe care să le înțeleagă și, mai important, care să îi placă. Cu alte cuvinte, petreceți ceva timp să îl ascultați atunci când vă spune câte în lună și în stele și încercați să vedeți care este numitorul comun din toate poveștile sale. 

Dacă îl forțați să citească ceva ce nu îi stârnește interesul, copilul va citi doar pentru a vă asculta. Aceasta este, de fapt, una din cele mai des întâlnite greșeli în parenting. Părinții nu știu ce să îi propună copilului spre lectură, moment în care îi propun cărți pe care le cunosc ei. 

Încercați să descoperiți ce cărți sunt potrivite pentru vârsta sa, pentru interesele sale și pentru tipul său de personalitate. În acest mod veți reuși să îl faceți să descopere plăcerea cititului și va începe să vă ceară el cărți din ce în ce mai complexe.

carte de povesti online

Încurajați-l să încerce câte o carte nouă pentru copii din când în când

Nimic maiestuos nu apare atât timp cât stăm în zona de confort. Din acest motiv, odată ce copilul a prins pasiunea cititului, încurajați-l să încerce și alt stil. Bineînțeles, nu este recomandat să îi oferiți cărți de specialitate, însă dacă el preferă cărți de aventură și citește doar astfel de cărți, din când în când îi puteți propune să încerce câte un stil diferit. 

Dacă stilul abordat nu este pe placul său, nu îl forțați, ci pur și simplu încercați altă carte. Amintiți-vă cum erați voi la vârsta sa și cum plângeați în timp ce citeați cărțile din lectura suplimentară și visați la cele care vă provocau într-adevăr plăcere. Dacă vouă nu vă plăceau anumite cărți, nici pe el nu trebuie să îl forțăm, cel puțin nu până mai crește și capătă o altă perspectivă asupra vieții.

carti noi pentru copii online

Luați-vă timp să citiți împreună cu el

Mulți copii se confruntă cu probleme în ceea ce privește lectura. Din cauza faptului că cei mici cresc cu monitoare în față, aceștia sunt mult mai receptivi la tehnologie, la imagini și la stimuli vizuali. Din acest motiv, unii s-ar putea să aibă dificultăți destul de mari în ceea ce privește scrisul și cititul. 

De aceea, este important să vă eliberați măcar o jumătate de oră pe zi pentru a citi împreună cu cel mic. Ajutați-l să înțeleagă cuvintele mai dificile, explicați-i expresiile pe care nu le înțelege și, atunci când obosește, citiți-i voi, ca să rămână prins în poveste.

carti pentru copii bondarel online

Organizați întreceri de citit și lăsați-l să câștige

Majoritatea copiilor sunt destul de competitivi, pentru că le place să câștige și să fie lăudați. Din acest motiv, dacă vedeți că cel mic nu este neapărat interesat de citit, puteți aborda o strategie. Organizați competiții de citit, cum ar fi: cine citește primul pagina x. Lăsați copilul să câștige, căci în acest mod va avea impresia că este un campion în ale cititului și va începe să citească mai cu drag. Puteți chiar să oferiți mici recompense la aceste competiții și fiți siguri că veți avea rezultatul dorit în scurt timp.

set jurnal copii online

Și încă un sfat de final: cele mai noi cărți pentru copii și cele mai interesante rechizite școlare sunt disponibile pe Kidiko la un preț foarte prietenos!

Cauta in blog
Categorii