Sistemul imunitar al bebelușului nu este încă format complet. De aceea, o sterilizare necorespunzătoare a biberonului poate conduce la vomă sau diaree cauzate de germeni. Ce poți face pentru a preveni acest lucru? Să sterilizezi în mod corect biberonul și tetinele. În acest articol marca Kidiko, îți vom dezvălui cum sterilizezi biberonul astfel încât bebelușul tău să fie sănătos și în siguranță!

Metode de sterilizare a biberonului și tetinelor

Medicii recomandă ca biberonul și tetinele să fie sterilizate după absolut fiecare utilizare. Această procedură este obligatorie până când copilul împlinește 1 an, vârsta la care sistemul său imunitar deja lucrează mai eficient.

În mod tradițional, sterilizarea se face prin fierbere în apă clocotită. Altă variantă este păstrarea biberonului și tetinelor în apă rece peste noapte, adăugându-se o pastilă specială pentru sterilizare în acea apă.

Totuși, aceste metode sunt consumatoare de timp și îți blochează un biberon pentru o perioadă de timp.

Metoda modernă de sterilizare rapidă și 100% eficientă o reprezintă sterilizatoarele UV. Costul este ceva mai ridicat, însă această metodă te scutește de timp pierdut și eterna întrebare: oare am sterilizat suficient de bine biberonul sau ar trebui să mai insist?

În continuare, vom discuta detaliat fiecare metodă de sterilizare a biberonului în parte, astfel încât să poți alege metoda cea mai potrivită pentru tine.


metode sterilizare biberon - Kidiko.ro


Sterilizarea în apă clocotită

Bineînțeles, doar biberoanele din sticlă pot fi sterilizate prin această metodă. Nu încerca cu biberoanele din plastic, deoarece se vor deforma și vor elibera compuși chimici extrem de toxici. De altfel, biberoanele din plastic sunt contra-indicate.

Această metodă se bazează pe faptul că temperatura înaltă distruge microbii și bacteriile. Este cea mai economică metodă de sterilizare a biberonului: pui apă într-un vas, îl pui la încălzit cu biberonul înăuntru și aștepți să fiarbă apa. După 10 minute de fierbere, se presupune că toate bacteriile au murit.

Dezavantajele acestei metode clasice de sterilizare a biberonului sunt timpul consumat, pericolul de accidentare cu apă clocotită și nesiguranța – sigur au murit toate bacteriile? În plus, biberonul trebuie să stea în acea apă în vasul acoperit cu capac până la utilizare, pentru a evita contaminarea. Vei avea multe vase în bucătărie și nu știm dacă îți va plăcea acest lucru. Practic, va fi pentru tine o nouă activitate pe care trebuie să o faci în mod regulat. Bineînțeles, și biberonul se va degrada în timp după multe fierberi și va trebui să îl înlocuiești în mod frecvent.

Sterilizarea în apă rece

Procedeul este destul de simplu: pui biberonul într-un vas cu apă rece, adaugi o soluție de sterilizare gata preparată sau o pastilă de sterilizare care se va dizolva în acea apă, lași să acționeze peste noapte, iar dimineața se presupune că biberonul este dezinfectat și gata de utilizare. Există și soluții care acționează în doar 30 de minute, așa încât te sfătuim să citești eticheta fiecărui produs pe care îl folosești pentru sterilizare.

Biberoanele trebuie să fie acoperite integral de apă cu sterilizant, fără bule de aer. Când scoți biberonul din acea soluție, trebuie să îl clătești cu apă fiartă, pentru a evita ingerarea de produse chimice de către bebeluș.

Dezavantajele aceste metode? Timpul pierdut, grija de a avea tot timpul în casă soluție de sterilizare, grija de a clăti bine biberonul cu apă fiartă după sterilizare și aceeași întrebare care le macină pe toate mămicile: sigur am sterilizat bine biberonul?

Sterilizarea biberonului cu lămpi UV

Nu întâmplător, medicii pediatri recomandă această metodă de sterilizare a biberonului. Procesul de sterilizare durează 3 minute și nu ai nevoie nici de apă rece sau fiartă, nici de alte substanțe. Bineînțeles, biberonul trebuie spălat înainte. Apoi, lași razele UV să acționeze și gata! Ai un biberon gata de folosire, despre care știi 100% sigur că este corect și complet sterilizat!

De asemenea, folosind această metodă, îndepărtezi riscurile legate de folosirea apei clocotite, câștigi timp, scapi de o îndatorire care nu îți face cea mai mare plăcere din lume și ai mai mult timp pentru cel mic!


sterilizator UV pentru biberoane - Kidiko.ro


Cum sterilizezi biberonul?Biberoane și sterilizatoare UV de pe Kidiko.ro

Pe Kidiko.ro, găsești atât o gamă variată de biberoane online, tetine și accesorii, cât și aparatură pentru sterilizarea UV a biberoanelor și a altor obiecte ce aparțin micuțului tău. Toate produsele noastre destinate piticilor și mămicilor au prețuri prietenoase, oferte unice și discounturi generoase. Acesta este modul nostru de a-ți dovedi, încă o dată, că sănătatea copilului, dar și a ta, sunt prioritare pentru noi. Cumpără tot ce ai nevoie pentru cel mic cu un singur click! 

Cauta in blog
Categorii