Agresivitatea ne poate strica starea de moment, ne poate strica ziua sau ne poate ruina viața. De aceea, este important să ne învățăm copiii de mici să își identifice emoțiile și să învețe să le controleze. În articolul de astăzi, ți-am pregătit 3 idei de jocuri simple pentru controlul agresivității la copii. Citește în continuare!

Agresivitatea la copii

În primul rând, noi ca părinți trebuie să înțelegem că agresivitatea este un instinct uman natural și normal care se află inclusiv în copii noștri. Nu existența agresivității este problema, ci cum învață cei mici să o strunească. 

Misiunea noastră ca adulți nu este să inhibăm copilul și să îl pedepsim pentru ceea ce este o reacție normală și instinctivă, ci să îl ajutăm să intre în contact cu stările sale emoționale și să îl învățăm să le folosească în mod adecvat.

Ușor de spus, dar mai greu de facut, nu? Ei bine, citește mai jos câteva idei de jocuri pentru a-ți ajuta copilul să își crească nivelul de inteligență emoțională!

3 jocuri simple pentru controlul agresivității la copii

Iată cele mai bune idei de jocuri pentru a dezvolta controlul agresivității la copii:

Unde se află furia ta și cum arată ea?

După fiecare acces de furie și agresivitate, poți oferi copilului cu blândețe accesorii pentru desen și să îl provoci la un joc: să se deseneze pe sine și să arate locul în care simte furia și apoi să deseneze cum crede el că arată furia sa atunci când are un episod de agresivitate. 

set creioane retractabile pentru desen

Vei vedea că cel mai des va desemna mâinile și gura ca fiind locul furiei ("arunc cu jucării sau obiecte", "vorbesc urât sau țip"), iar emoția în sine va fi desenată ca un monstruleț întunecat. Rezultatul? Copilul va intra în contact cu trăirile sale interioare.

Personificarea furiei

Poți cumpăra copilului o serie de jucării de pluș în formă de animale ori monștri. De fiecare dată când e furios, îndeamnă-l să îți arate jucăria care seamănă cel mai mult cu starea lui de acum. Îi vei redirecționa atenția spre ceva plăcut (jucăriile) și îl vei face să înțeleagă faptul că tu nu ești supărat pe el ca persoană, ci pe problema lui (pe monstruleț). Astfel, nu se va simți exclus ori pedepsit, ci va încerca să își stăpânească mai bine montrulețul interior.

monstrulet de plus baby yoda mandalorian

Creează-i un spațiu special pentru descărcarea agresivității fizice 

Copilul tău are un grad ridicat de agresivitate fizică? Există soluții foarte simple!

Atunci când este calm, creează împreună cu el un colțișor care să fie special desemnat pentru descărcarea agresivității fizice. Pune în acest spațiu special perne pentru copii, pături, salteluțe ori covorașe de joacă tip puzzle pentru copii, obiecte moi. De fiecare dată când are tendința de a lovi, trimite copilul aici, în spațiul special, pentru a lovi pernele cu pumnii sau pentru a arunca obiectele din pluș în perete. Astfel, îl vei învăța să își canalizeze furia într-un mod care să nu îi rănească pe ceilalți.

Copilul va înțelege că doar în acest colțisor are voie să lovească și să trântească pentru a-și descărca furia. Astfel, vei evita episoadele de uși trântite prin casă ori bătăi cu alți copii.  

covor tip puzzle cu masini

Avantajele jocurilor pentru controlul agresivității la copii

Atunci când ții prelegeri copilului tău, nu rezolvi nimic. Tu știi asta și el știe asta. Tot ce reușești să faci este să consumi timp și nervi și cu siguranță tot ce vei trezi în cel mic va fi plictiseala, nu remușcarea.

Dacă răspunzi la agresivitate cu agresivitate, creezi cel mai negativ impact posibil asupra dezvoltării emoționale a copilului. Nu recomandăm acțiunile drastice în general și cu atât mai puțin atunci când copilul se află pe un val emoțional agresiv!

Mersul la un psiholog pediatru poate fi costisitor. Jocurile de mai sus, însă, nu te costă aproape nimic. Sunt foarte accesibile în termeni financiari și de organizare. Efectul lor, însă, este surprinzător de rapid și eficient.

Copiii învață cel mai bine prin joc. De aceea, evită să îl cerți sau (Doamne ferește!) să îl bați atunci când are un episod agresiv. În schimb, îndeamnă-l spre joc pentru a-i distrage atenția și pentru a-l învăța să își identifice și să își canalizeze emoțiile. 


Cauta in blog
Categorii