Să înveți copilul să doarmă singur este o provocare pentru mulți părinți, în special pentru cei care sunt la primul copil. Acest lucru se datorează faptului că la fiecare scâncet, părinții intră în alertă și încearcă să facă tot posibilul să fie cel mic fericit. Cu toate acestea, multe cupluri nu realizează faptul că acest lucru nu este sănător nici pentru copil, nici pentru părinți. Din acest motiv, astăzi dorim să discutăm despre cum înveți copilul să doarmă singur, în câțiva pași simpli.

Cum înveți copilul să doarmă singur?

Iată pașii necesari pentru a învăța copilul să doarmă singur:

Înțelege ce îți dorești tu

Ca părinte, tu ești cel care hotărăște ce și când se întâmplă, atât în viața ta, cât și în viața celui mic. Dacă tu simți că a venit momentul să îl lași pe cel mic să doarmă singur, înarmează-te cu răbdare, dopuri de urechi și cu jucăriile lui preferate. Hotărăște-te, totuși, asupra unui program. Mulți părinți fac greșeala de a duce dintr-o dată toate sesiunile de somnic de la ”împreună” la ”singur”. Varianta ideală este să existe un echilibru. Alege, conform programului tău, care dintre somnicuri se va petrece alături de părinți, și care va fi cel cu bebe singur. Odată ce ai stabilit acest lucru, jumătate din treaba ta e terminată.

Acționează în funcție de tipul de bebe

Există bebeluși care dorm cu părinții doar noaptea și bebeluși care au nevoie să doarmă cu părinții inclusiv pe timpul zilei. În funcție de tipul de bebe pe care îl ai acasă, vei avea sau nu nevoie de acest sfat. Un bebe care doarme cu părinții și pe timpul zilei este un bebe care are o etapă în plus de parcurs. Dacă bebele tău doarme cu voi și în timpul zilei, atunci probabil că să începi să îl înveți să doarmă singur pe timpul zilei este varianta cea mai bună. Seara, dacă plânge, s-ar putea să cedați mai ușor, doar-doar să adoarmă și să vă lase și pe voi să vă odihniți. Cu toate acestea, în timpul zilei, nu vei fi la fel de obosită și vei ceda cu mult mai greu, spre deloc.

Pune-l la culcare mai devreme

Pentru a fi siguri că nu există nicio întârziere în programul de somn al părinților, atunci când încercați să obișnuiți copilul să doarmă singur, începeți cu cel puțin o oră înainte de ora la care vă doriți să dormiți voi. Duceți copilul în camera sa, aranjați tot ce trebuie în pătuț și lăsați-l să adoarmă. Fiți pregătiți pentru plânsete, căci, cel puțin la început, veți avea parte de ele din plin. Cu toate acestea, dacă vă mențineți pe poziție, veți observa că în foarte scurt timp, acestea vor dispărea, iar toată lumea se va putea întoarce la somnul liniștit pe care îl merită.

Pregătește-te pentru multe plânsete

Niciunui bebeluș nu îi place să doarmă singur, având în vedere faptul că a fost constant alături de părinții săi din prima clipă. Cu toate acestea, dormitul singur este inclusiv spre binele copilului, așa că încercați să rezistați la crizele sale de plâns. Nu începeți să vă faceți griji inutile, copilul va fi foarte bine, chiar dacă plânge de pare că nu o să se mai oprească niciodată. Cel mai simplu în această situație este să vă găsiți o carte bună sau un playlist cu muzică relaxantă și să nu vă lăsați înduplecați de plânsetele sale. În cel mai scurt timp, veți observa cum copilul se calmează și adoarme. Misiune îndeplinită!

Arată-i copilului că îl iubești

Mulți părinți își fac griji că dacă lasă copilul să plângă până adoarme, acesta nu se va mai simți iubit. Acest lucru nu este deloc adevărat, cu condiția ca, atunci când nu doarme, să petreceți timp cu el și să îl faceți să se simtă iubit. Jucați-vă cu el, îmbrățișați-l, citiți-i cărți, ieșiți la plimbare. Cu alte cuvinte, faceți toate activitățile normale pe care le fac părinții și bebelușii, exact ca înainte, însă atunci când vine vorba de dormit, păstrați limitele impuse. Veți observa că, în acest fel, relația cu cel mic se va îmbunătăți. El se va bucura și mai mult să vă vadă dimineața, calitatea somnului se va îmbunătăți atât pentru voi, cât și pentru cel mic. Deși la început pare că nu se va mai opri niciodată din acest plâns atât de trist, sfatul nostru este să vă țineți pe poziții și veți vedea că totul se va rezolva rapid.


Cu răbdare, trec toate!

Cauta in blog
Categorii