Mintea copiilor, de la cele mai mici vârste, este ca un burete, gata să absoarbă toate informațiile pe care le primește de la părinți, de la prieteni și de la familie. Din acest motiv, este important să îi învățăm pe cei mici de importanța plantelor în viața noastră, de conexiunea pe care trebuie să o aibă fiecare dintre noi cu natura și de beneficiile pe care le are ea asupra noastră. Nu în ultimul rând, trebuie să îi învățăm pe cei mici despre grija pe care trebuie să o avem noi față de natură. Așadar, haideți să vorbim despre cum introducem plantele în viața celui mic și cum îl învățăm să aibă grijă de ele! Cum facem copilul să iubească și să respecte plantele și natura? Citește în continuare! 

Cum facem copilul să iubească și să respecte plantele și natura?

1. Cum îi explicăm copilului originea plantelor?

Ca orice poveste, inclusiv aceasta trebuie să aibă un început, un cuprins și o încheiere. Începeți prin a explica celor mici de unde apar plantele. Puteți să le arătați video-uri pe YouTube și să urmați împreună tutoriale despre creșterea plantelor. Arătați-le tot felul de semințe, explicați-le cum ajung să fie plante, faceți experimente despre creșterea plantelor și lăsați-i să se implice cât mai mult posibil în acest proces. 

Puteți începe cu plante simple, cum ar fi iarba, porumbul sau grâul. Luați câteva semințe, arătați-le în ce condiții încolțesc, cum se transferă semințele încolțite din apă în pământ și toate cele necesare pentru ca cei mici să înțeleagă fiecare pas. Puteți încerca să scoateți copilul la o plimbare în natură și să îi explicați ce plante întâlniți pe traseu.

2. Cum îi explicăm copilului procesul de creștere a plantelor?

Procesul de creștere a plantelor îi va învăța pe copii scumpa lecție a răbdării. Copiii, în general, nu sunt ființe foarte răbdătoare, însă prin acest exercițiu vor reuși să înțeleagă că rezultatele bune se lasă așteptate și necesită muncă constantă. Odată ce ați transferat sămânța din apă în pământ, explicați-i cum funcționează lumina și apa în vederea creșterii plantelor respective. Ajutați-l să le ude, însă controlați întotdeauna cantitatea de apă din stropitoare. 

Puteți lucra la mai multe plante din aceeași specie în același timp și îi puteți arăta ce se întâmplă dacă udă prea mult sau prea puțin plantele. De asemenea, puteți să îi arătați efectul pe care îl are soarele în evoluție, lăsând unele plante la soare și altele în spații întunecate. 

În acest fel, făcând practic aceste activități, copilul va înțelege mult mai ușor ce trebuie făcut. Atenție, însă, nu începeți cu plante dragi vouă, pe care le aveți deja în casă, căci cel mic va face greșeli. Greșelile sunt benefice în procesul de învățare, însă nu vă doriți să pierdeți o plantă dragă vouă. Întotdeauna începeți cu o sămânță nouă.

cum ii explicam copilului cresterea plantelor

3. Beneficiile plantelor în viața noastră - cum le explicăm celor mici?

Este important ca cel mic să se simtă legat de acele plante și să nu le vadă doar ca pe o sursă de distracție alături de mami și de tati. Puteți, fără griji, să le explicați copiilor că aerul este format din elemente chimice. Aceste elemente chimice sunt împărțite între cele necesare mamiferelor și altor animale pentru a respira și cele necesare plantelor. 

Puteți să explicați copiilor faptul că, atunci când plantele respiră, acestea absorb dioxidul de carbon și eliberează oxigenul necesar nouă, dându-le ca exemplu aerul rece și curat de la munte, unde sunt multe plante și mulți copaci. Nu uitați să vorbiți cu copilul vostru ca și cum ar fi un adult, aceasta este abordarea indicată în situațiile de acest tip.

beneficiile plantelor in viata noastra pe intelesul copiilor

4. Importanța conexiunii cu natura - cum o explicăm copilului?

Generațiile tinere de acum, așa-numiții copii crescuți pe asfalt, cu tableta și telefonul în mână, tind să piardă conexiunea cu natura. Este important ca cel mic să aibă un total de informații și să decidă apoi, la maturitate, pe ce cale dorește să o ia. Oferiți-i copilului informații despre ecosistem, despre cum totul iese din pământ, despre cum erbivorele se hrănesc cu plante, carnivorele cu erbivore și așa mai departe. 

Aceste informații despre alimentația noastră sănătoasă din natură sunt esențiale pentru o creștere armonioasă a celui mic în lumea în care ne aflăm. În acest mod, cel mic va înțelege că totul are un rost pe lume și va dobândi compasiune și iubire față de plante și față de animale. Puteți de asemenea să îi explicați copilului modul în care alimentele de bază ale omenirii sunt plantele, de la fasole și salată, la soia și condimente.

importanta conexiunii copilului cu natura

5. Cum învățăm copilul să protejeze natura și plantele?

Mentalitatea că natura ne aduce beneficii necondiționat și oricând la cererea noastră ar fi una greșită și egoistă. Din acest motiv, asigurați-vă că explicați copilului și de ce natura are nevoie de noi și ce putem face pentru a o ajuta să supraviețuiască. Învățați-l importanța simplului fapt de a planta copaci, de a evita tăierea lor, importanța de a proteja atât flora, cât și fauna, importanța luării de atitudine contra celor ce nu respectă natura. Cel mai important, învățați-l să strângă după el și să nu lase deșeuri oriunde s-ar duce în natură.

cum invatam copii sa protejeze plantele si natura

În acest mod, vei crește un copil sănătos, echilibrat, conectat cu lucrurile cu adevărat importante în viață! 

Cauta in blog
Categorii