Atunci când un copil greșește, este foarte ușor să țipi la el, sa îl critici și să îl faci să se simtă rușinat. Este însă aceasta calea corectă către un parenting sănătos? Află din acest articol cum educi un copil fără să îl critici și care sunt avantajele unui astfel de stil de parenting pozitiv!


Disciplină pozitivă - parenting pozitiv


Cuvintele și reacțiile noastre impactează puternic copilul. Ele pot face diferența între un copil ce va deveni un adult de succes și un copil ce va deveni un adult care se va prăbuși în fața încercărilor vieții. 

Disciplinarea drastică a unui copil (țipete, reproșuri, pedepse etc.) îi va opri temporar un comportament nedorit, însă nu va rezolva sursa problemei: nu va schimba motivația interioară a copilului de a face acel lucru. Iar noi, părinții moderni, vrem să rezolvăm lucrurile în totalitate, nu-i așa? Atunci când înțelegi motivele din spatele frustrării și comportamentelor nedorite ale copilului, vei putea să le elimini și să le corectezi, să îi oferi copilului ceea ce are nevoie, iar atunci acest comportament va dispărea de la sine. Fără țipete, scene cu istericale, pedepse, umilirea copilului etc.

În plus, atunci când disciplinăm forțat un copil, îi "furăm" oportunitatea ca el să înțeleagă cu adevărat ce a greșit și să aibă păreri de rău în sinea lui - baza eliminării acelui comportament. În schimb, când țipăm la el și îi reproșăm ce a făcut, îi vom direcționa sentimentele negative asupra noastră. Iar acest lucru lasă loc pentru mai multă frustrare, mai multă furie și, iată, un nou cerc vicios de parenting negativ a luat naștere. 


Atunci când copilul tău crește într-un mediu încărcat de critici și reproșuri, consecințele vor fi vizibile acum, dar și peste ani:

- Copilul dezvoltă un criticism îndreptat spre propria persoană, devenind un adult fără încredere în sine și care se va frustra foarte tare atunci când lucrurile nu ies așa cum ar vrea. Modul în care îi vorbim unui copil devine propria sa voce interioară. 

- Relația dintre copil și părinte are de suferit. Apare neîncrederea și dorința de independență maximă cât mai rapid posibil. 

- Copilul va înțelege că este iubit condiționat - doar atunci când face lucruri dezirabile. Practic, îi luăm șansa de a se simți iubit necondiționat, așa cum ar trebui să se simtă orice copil din lume. 

- Disciplina forțată creează un sentiment de rușine copilului - iar această rușine repetată și interiorizată va fi cheia pentru un adult retras, fără dorință de contacte sociale, timorat.


Cum educăm copilul fără critici?


Nu e ușor să fii părinte, dar până la urmă orice poate fi învățat. Iată sfaturile noastre pentru a reuși în misiunea ta de a-ți educa copilul fără critici, reproșuri și pedepse:


1. Începe cu o pauză

Întotdeauna e bine să începem cu o pauză, nu? Mai ales atunci când simțim cum furia ni se urcă pe șira spinării până în cap. Ei bine, acesta chiar e momentul perfect să iei o pauză. Nu reacționa din impuls și nu încerca să rezolvi lucrurile atunci când ești în culmea nervilor. Așteaptă măcar câteva minute, să ți se așeze gândurile. Pare că e o urgență să rezolvi acum, dar nu e. Dacă acționezi acum, probabil vei spune și vei face lucruri pe care le vei regreta. Lucruri care nu îl vor ajuta pe cel mic în niciun fel.


2. Fă un checklist mental

În timp ce faci această pauză, fă un checklist mental rapid și vei vedea cum problema nu va mai părea așa mare și așa gravă. Corespunde severitatea răspunsului meu cu gravitatea faptei? Copilul a greșit intenționat sau a fost un accident? A fost cineva rănit fizic sau emoțional? Dacă îi răspund în acest mod, copilul se va simți responsabil pentru fapta sa ori își va îndrepta furia înspre mine? Greșeala e așa mare sau de fapt îmi trezește mie niște frustrări și niște insecurități personale? Cum pot face pentru ca cel mic să învețe o lecție pe termen lung, nu doar pentru acum? Răspunsul meu la această problemă constituie un model pentru cum aș vrea ca el să răspundă în fața unei situații similare?

Răspunzându-ți la aceste întrebări, vei găsi perspective și idei interesante pentru a aborda problema. 


3. Debriefingul de după

După incident și după ce ai avut discuția cu copilul tău, atunci când apele s-au așezat, ia-ți câteva minute doar tu cu tine și fă-ți un debriefing. Acesta te va ajuta să previi incidentele de același fel pe viitor prin crearea unei relații mai bune cu copilul. Iată câteva exemple de întrebări de debriefing pe care să ți le pui:

Ce nevoie a copilului reiese din acest comportament negativ al său? Cum pot să îi suplinesc această nevoie?

Cum pot să devin un partener pentru copilul meu și să îl ajut să își corecteze aceste porniri?

Când este ultima dată când m-am conectat emoțional cu adevărat cu copilul meu?

Cum pot face ca atât eu, cât și copilul să ieșim din aceasta situație mai puternici și mai înțelepți?

Cum îi transmit eu copilului valorile pe care aș vrea să le aibă?


Trecând prin aceste faze, vei avea un copil echilibrat ce se va transforma într-un adult sănătos fizic și mental. De asemenea, nu uita că fiecare comportament pozitiv al copilului trebuie recompensat - poate nu pe loc, însă îl poți recompensa când e ziua lui sau altă zi importantă. Ai nevoie de idei de cadou pentru copii la ziua de naștere? Hai pe site-ul Kidiko.ro!

idei de cadouri copii zile de nastere

Cauta in blog
Categorii